مطلبی که در زیر می آید عقاید و نظرات مهندس
درویشی کارشناسی صنایع است . به هیچ وجه از خودم در نمی آورم و اصلاً هم علاقه
ندارم مثل یک عده نادان خارجه زده البته "های کلاس" ژست بگیرم بگویم
آمریکا اینطور اروپا آن شکل و حرف مفت بزنم . چون خودم زبان می دانم و خارجه را می
شناسم و خجالت میکشم در مقابل افرادی که عالم و دانا هستند خودم را احمق جلوه بدهم
. دولت در ماه های اول سال 1393 اعلام نمود شیب تورم را ملایم نموده است البته ما
کاری به این مورد نداریم که شیب چند درجه ملایم محسوب می شود اما نکته اینجاست که
همه اقتصاد دانان و مدیران در تمام دنیا می دانند که هر زمانی تورم شدت یابد خودش
خود به خود کندتر می شود حال اگر دولت می گوید آنها باعث کند شدن تورم شدند ؟!؟!
راست میگویند بگویند چطور؟ توضیح بدهند با کدام تصمیم یا تصمیم ها و هرکدام چه
مقدار درصد کندتر نموده است این تورم را را..
وقتی قیمت ها و تورم سرسام آور شدت پیدا می کند به دلیل کاهش توان خرید مصرف کننده و کاهش فروش فروشنده ، خرید کاهش پیدا می کند و توازن عرضه و تقاضا به هم می خورد ، کالا ارزان می شود و حتی خود فروشنده با کاهش از قیمت تخفیف درصد سود خود و.. قیمت کالا را کاهش می دهد و از گرانتر شدن آن جلوگیری میکند و شیب تورم خودش کند و ملایم شده از شدت آن کاسته می شود و اگر دولت هم نبود و کاری نمی کرد این نتیجه حاصل می شود. تورم بعد از هر شدت یافتن جهشی ، کند شده و حتی برگشت می کند به کتابهای اقتصاد خرد و کلان دومینیکن سالواتوره مراجعه کنید. در زمان رکود تورم تقریبا صفر است ، نداریم . چون بیشتر مطالب در مورد تورم در اینترنت غیر اقتصادی و علمی ، و بیشتر سیاسی ، جناحی ، مغرضانه و خرافی و.. بود به صورت علمی تورم را برای شناخت و بیان رویدادهای اقتصادی معرفی کرده و توضیح می دهیم.
تورم چیست و چرا به وجود می آید؟تورم میزان نسبی افزایش قیمت ها در یک دوره می باشد و به دو دلیل عمده به وجود می آید ، دلیل اول تقاضای بهره و سود هر فرد می باشد ، یعنی آنکه هرشخص کالایی را که می خرد به مقداری بیشتر از آنچه خریداری نموده می فروشد . دوم ارزش زمانی پول ، هر سرمایه و پول می تواند در فعالیت های اقتصادی و .. مورد استفاده قرار گرفته و افزایش یابد و این افزایش متناسب با زمان است و هر چه زمان آن بیشتر باشد این افزایش بیشتر است . به زبانی ساده تر 100 تومان امروز ارزشی برابر با 110 تومان چند ماه بعد دارد. بنابراین قیمت ها افزایش می یابد و به صورت جمع و نسبی تورم ایجاد می شود . در صورت متناسب بودن افزایش تورم با افزایش درآمدها به صورت عادی زندگی به صورت ملایم ادامه می یابد و وقتی مشکل می شود که تورم بسیار افزایش یابد در صورتیکه درآمد به همان نسبت افزایش نداشته و حتی کاهش یافته است . نکته آنکه یعنی تورم لزوماً بد نیست و معمول آن نشانه اقتصاد سود ده ، زنده و موفق می باشد. اما افزایش بی اندازه آن یا حتی ثابت و کم بودن آن در زمان کاهش درآمد و رکود اقتصادی بسیار مضر و برای جامعه فاجعه بار است.
آیا دولت ها در به وجود آمدن تورم نقش دارند و با سیاست های خود در آن تاثیر گذار هستند؟
این سوال، سوال سوم باید باشد اما چون بیشتر افراد دولت را مسئول می دانند و همیشه مقصر یک فرد ، شخص ، گروه .. دیگری است که باید جواب پس دهد و هیچ فردی خودش را اصلاح نمی کند و همیشه عیوب واضح خود را انکار و به دنبال مقصر هستید . هر طور که دوست دارید همان را خواهید دید . قال مهندس درویشی : حقیقت ؛ دروغی است که شما دوست دارید آن را باور کنید . ما اینجا مهندس صنایع هستیم و صحبت علمی و منطقی میکنیم. خیر. دولت ها ، حکومت ها ، سیستم ها ، شیوه ها ، دین ها ، شرکت ها ، بانکها و.. هیچ کدام باعث و به وجود آورنده تورم نیستند . این عوامل در تغییرات تورم شدت و کاهش آن موثر هستند اما نمی توانند به تنهایی این تاثیر را وارد کنند. شدت ؛ افزایش یا مهار تورم به مجموع عوامل وابسته بوده و باید همه آنها را مدیریت ، به صورت درست استفاده نمود. تورم بیشترین تاثیر خود را از خود ملت ها مردم و موازنه عرضه و تقاضا می گیرد. هر کالا یا خدماتی که تقاضا برای آن بالا باشد گران و برعکس آن ارزان می شود و اگر در مجموع تقاضاها بالا و عرضه ها کمبود و پایین باشد تورم شدت می گیرد به همین سادگی ...
عوامل افزایش تورم در جوامع و کشورها چیست و چگونه می توان آن را تورم را کنترل نمود ؟
عوامل بسیاری در تورم نقش دارند که منطق و محاسبه آنها در کتاب های اقتصاد آورده شده است . اما اقتصاد برپایه فعالیت های اقتصادی ، خرید و فروش ، سرمایه گذاری و عرضه و تقاضا می باشد . بنابراین هر بخش یا جزء موثر در تورم را می توان در همین فعالیت ها دید . متاسفانه بررسی کوته بینانه توسط افرادی ناشایسته و ناکارآمد و حرف های بی ارزش عوام نادان باعث شده جزئیات بسیار کوچک و بی اهمیت مورد توجه و بحث و جدل قرار گیرد و اصول اصلی و عمومی نادیده گرفته شود. عوام نادان حرف های مدیران نالایق و ناکارآمد را تکرار می کنند.. "باید فرهنگ سازی کرد مثل آمریکا" ولی خودمون هم نفهمیدیم و نمیدونیم منظور چیست ؟ مدیران ضعیف با ضعف مدیریت هم حرف عوام را تکرار می کنند تا عوام پسند باشند حرف هایی از جنس حرف هایی که ع هنگام سبزی پاک کردن می زند ، مهریه ها بالاست ، بانک وام نمی دهد ، خودرو و ترافیک باعث تورم است ، اگر آنجلا جولی به افغانسان مسافرت نمی کرد یا اووباما انگشت تو دماغش نمی کرد تورم افزایش نداشت .. بررسی علمی عوامل موثر بر تورم از دید کارشناس صنایع :
عامل اول برهم خوردن موازنه بین عرضه و تقاضا:
شاید عده ای فکر می کنند اگر عرضه افزایش یابد و کالاها فراوان در فروشگاه ها باشد تورم متوقف شده و یا کاهش می یابد . نتیجه این تفکر اشتباه را در جامعه خودمان می بینیم . افزایش بدون محاسبه علمی و منطقی توسط مدیر لایق و کارشناسی مهندسین صنایع و کارشناسی ارشد اقتصاد عالم و کارآمد باعث ورشکستگی فروشنده و تولید کننده می شود زیرا اگر شرکتی روزانه میلیونها یخچال تولید کند چطور بفروشد؟ اصلا ابتدا با کدام سرمایه تولید کند؟ اگر مردم نخرند؟ وقتی کالایی در فروشگاه زیاد شود مردم کالایی که فراوان است را نمی خرند ، فروشنده باید مشتری را گدایی کند! تخفیف بدهد ! سکه جایزه بدهد ! دلقک بازی در بیاورد.. و در نهایت ورشکسته شود تا مشتری رضایت به خرید دهد. بنابراین به حرف عوام نادان توجه نکنید . مدیران ناشایسته نیز فقط برای عوام پسندی و صرف هزینه های بسیار به کمک پول باد آورده و دلارهای نفتی ، کالاهای اساسی را به مقدار زیاد ، کمتر از قیمت تولید در داخل ، با یارانه و سوبسید و.. نه تنها تورم را کنترل نمی کنند بلکه باعث ورشکستگی فروشنده مستقل بخش خصوصی و تولید کننده داخلی می شوند . به دلیل همین ورشکستگی ها و کاهش درآمدها همانطور که در پاراگراف اول توضیح داده شد . از تعداد افراد خریدار کاسته و با کاهش درآمد و رکود تورم شدید تر احساس می شود و فروشنده ناچار عرضه جنس را محدود و گرانفروشی می کند تا با همین تعداد کم خریدار به سود لازم برای گذران زندگی دست یابد . برای کنترل و مدیریت تورم ، کاهش تورم چه باید کرد ؟ چگونه باید بین عرضه و تقاضا موازنه ایجاد کرد؟ در مقاله روش های مقابله با تورم توسط خود ملت ها به آن خواهیم پرداخت.
عامل دوم ، افزایش بهای زمانی پول ، ارزش زمانی پول :
نبود درآمد و رکود اقتصادی ایجاد کننده تورم نیست بلکه فقط باعث می شود جامعه تورم و گرانی را بیشتر احساس کند زیرا زیر فشار تفاوت ایجاد شده است . این فشار به دلیل افزایش تورم و گرانی نیست بلکه به دلیل فاصله گرفتن درآمد از قیمت ها و هزینه ها می باشد . بنابراین اگر عده ای عوام نادان و عوام پسند با دادن پول و درآمد و کمک نقدی و یارانه و کوپن و بسته قصد کنترل تورم را داشته باشند بسیار اشتباه کرده اند . این رفتار باعث کاهش درد تورم و گرانی و فقط مسکن است و درمان نیست و مانند هر مسکنی محدود و کوتاه مدت خواهد بود . زیرا خود این پول از کجا باید بدست آید؟ مالیات ؟ درآمدهایی که باید صرف تولید و سرمایه گذاری می شدند؟ فروش نفت و ثروت های ملی تا کی؟ افزایش بهره بانک ها ؟ .. بنا براین می بینید که نه تنها کمک نمی کند بلکه تاثیر معکوس هم دارد . بیانی روشن برای مهندسین صنایع و کارشناسی ارشد اقتصاد . در صورت اجرای طرح فوق ارزش پول ملی کاهش می یابد زیرا این پول با عرضه کالا یا خدمات بوجود نیامده است. با بی ارزش شدن پول همان نتیجه ای بدست می آید که با افزایش بهره بانکی بدست می آید، یعنی آنکه ما با ثابت نگاه داشتن یا کاهش نرخ بهره قصد داریم ارزش زمانی پول را کاهش و تورم را کاهش دهیم اما در عمل با کاهش ارزش پول ملی همان میزان تفاوت را به وجود آوردیم و در هر دو حالت با افزایش بهره هر 100 تومان امروز 140 تومان سه ماه بعد است و با کاهش ارزش پول باز هم هر 100 تومان امروز همان ارزش 60 تومان سه ماه قبل را داشته است.
عامل سوم تفاوت های گم شده ، میزان ثابت حذف اقتصادی :
عامل سومی وجود دارد که توسط دانشمندان علم اقتصاد مانند همین دومینیکن سالواتوره ، پاراتو ، و.. دیده شده اند و به صورت گذرا و جزئی از آن صحبت شده بود زیرا در گذشته عامل اصلی نبود. این عامل امروزه جای بزرگی در علم اقتصاد دارد و در علم روز اقتصاد به اسم های مختلف و روش های مختلف محاسبه می شود . من در اینجا از همان توضیح تفاوت های گم شده یا محاسبه نشده در مقاله ها استفاده می کنم . عاملی که به صورت نامفهوم و نامشخص در برخی گفته ها و نوشته ها آورده شده ولی گوینده یا نویسنده درکی از آن نداشته و صرفا جهت حرف گنده زدن آورده است . شما این مورد را شنیده اید سرمایه حذف شده از جریان اقتصاد ، راکد ، از دست رفته و.. این عامل را که بعدا بهتر توضیح خواهم داد با عث می شود توازن بین عرضه و تقاضا بیشتر بهم بخورد چون علاوه بر تفاوت ها ی محاسبه شده مقادیری بیشتر گم شده است . این عامل روی ارزش زمانی پول هم تاثیر دارد زیرا باعث تفاوت بین پول وام گرفته شده و مبلغ واقعی پرداخت شده می گردد عملا نرخ بهره افزایش داده شده و یا باعث بیشتر شدن قیمت کالا و خدمات می گردد زیرا باعث تفاوت سرمایه گذاری و سود نهایی شده است .. این عامل از طریق فشار بر دو عامل دیگر باعث افزایش تورم می شود.
نتیجه کلی : تورم توسط تک تک افراد یک ملت به وجود می آید و دولت ها ، بانکها ، شرکت ها و.. نقشی در بوجود آمدن آن ندارند اما می توانند بر افزایش و شدت آن یا کاهش و افت آن تاثیر گذار باشند . مدیریت غلط و عوامپسندی و.. با عث عدم کنترل آن می شود و بهترین روش مهار آن مدیریت و ریاضت اقتصادی است هرچند اکثر مردم و عوام به آن رضایت نداشته باشند . در کشورهای سیاه با استفاده از روابط علمی و منطقی اقتصاد و محاسبات ریاضی برنامه های مدیریت و ریاضت اقتصادی تورم و رکود هر دو در حال کنترل شدن است و از فاجعه آن در جامعه جلوگیری شده. البته باید بگویم منظور من از ریاضت اقتصادی آنچه به غلط گفته می شود نیست "ریاضت اقتصادی به طرحی گفته میشود که دولتها برای کاهش هزینهها و رفع کسری بودجه، به کاهش و یا حذف ارائه برخی خدمات و مزایای عمومی مانند خدمات بهداشتی درمانی و ..." ریاضت اقتصادی یک معنای دیگری دارد چیزی که نمی توانم اینجا بگویم اگر کسی خواست بداند با من مکاتبه کند. البته گفته های فوق نظرات من است و ممکن است اشتباه باشد و اگر به نظر شما درست هم باشد . آدم عاقل بدون بررسی و تحقیق چیزی را قبول نمی کند شما هم مطالعه کنید و اشتباه ما را در نظرهای خود بفرمایید. مقاله را اصلاح کنید و ما را به راه راست هدایت نمایید . متشکرم .